Wednesday 30 October 2013

Βρέθηκε η θεραπεία της φαλάκρας (;)

Ένα βήμα πιο κοντά είναι πλέον η θεραπεία για τη φαλάκρα, μετά την νέα  τεχνική που ανακάλυψαν επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή κατάφεραν να ξαναζωντανέψουν τους θύλακες στο τριχωρό της κεφαλής, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο που ξοδεύουν άπειρα λεφτά σε φάρμακα και θεραπείες να να έχουν μαλλιά. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η νέα μέθοδος μπορεί, εκτός από τους άνδρες, να βοηθήσει και τις γυναίκες αλλά και ανθρώπους που είχαν ατυχήματα.
Οι ερευνητές απ'το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στην Μεγάλη Βρετανία και απ'την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ακολούθησαν μια εναλλακτική οδό.. Προσπάθησαν να αναπτύξουν στο εργαστήριο εξ ολοκλήρου «καινούργιες» ανθρώπινες τρίχες οι οποίες θα αναπτύσσονται απευθείας στο δέρμα.
Η τρισδιάστατη λύση
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται στην εποχή μας για την αντιμετώπιση της φαλάκρας συνίστανται είτε στη χορήγηση ειδικών φαρμάκων για την επιβράδυνση της τριχόπτωσης είτε στη μεταμόσχευση μαλλιών από το πίσω μέρος του τριχωρού της κεφαλής, στα σημεία όπου αυτά λείπουν.
Η επιστημονική ομάδα δεν είναι η πρώτη που αναλαμβάνει ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλαδή την ανάπτυξη εξ ολοκλήρου νέων τριχών χρησιμοποιώντας υλικά απ'τη βάση μιας μεμονωμένης τρίχας. Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί από άλλες επιστημονικές ομάδες, με τρίχες ζώων. Οι ανθρώπινες τρίχες ωστόσο μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να παραχθούν στο εργαστήριο. Το κύριο πρόβλημα βρισκόταν στη «μετατροπή»: τα κύτταρα του ιστού της δερματικής θηλής από τα οποία γεννιούνται οι τρίχες και χρησιμοποιούνταν ως «βάση» στα πειράματα διαφοροποιούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε να «γεννούν» δέρμα και όχι τρίχες.
Οι επιστήμονες ξεπέρασαν αυτόν τον σκόπελο τοποθετώντας τα κύτταρα σε διάταξη «τρισδιάστατων σφαιριδίων». Είδαν ότι σε αυτόν τον «σχηματισμό», τα κύτταρα διατηρούσαν την «τριχωτή» ταυτότητά τους, οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων τριχών.
Σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία της φαλάκρας
Στο πλαίσιο των πειραμάτων οι ερευνητές έλαβαν ιστό της δερματικής θηλής από επτά άτομα, και τον καλλιέργησαν στο εργαστήριο ώστε να δημιουργήσουν τρισδιάστατα σφαιρίδια κυττάρων. Στη συνέχεια τα σφαιρίδια μεταμοσχεύθηκαν σε μόσχευμα ανθρώπινου δέρματος το οποίο είχε εμφυτευθεί στη ράχη ποντικών. Ύστερα από έξι εβδομάδες σε πέντε από τα επτά μοσχεύματα είχαν σχηματιστεί νέοι θύλακες τριχών ενώ είχαν αρχίσει να εμφανίζονται και μερικές καινούργιες μικροσκοπικές τρίχες.
Παρά τη μεγάλη επιτυχία στο εργαστήριο, η μέθοδος απέχει ωστόσο πολύ από την εφαρμογή της σε ανθρώπους καθώς ακόμη υπάρχουν αρκετά ζητήματα – τεχνικά και ασφαλείας – τα οποία θα πρέπει να λυθούν. Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», ότι το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία της φαλάκρας.
«Βρισκόμαστε πιο κοντά, αλλά έχουμε ακόμη λίγο δρόμο επειδή, αν μιλήσουμε με εμπορικούς όρους, ο κόσμος θέλει να αποκτήσει ξανά μαλλιά τα οποία θα έχουν το ίδιο σχήμα, το ίδιο πάχος με πριν, την ίδια γωνία, και ούτω καθεξής. Ορισμένες από τις λύσεις σε αυτά τα ζητήματα είναι ζήτημα μηχανικής» δήλωσε στο BBC ο Κόλιν Τζαχόντα του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Νομίζω όμως ότι η φαλάκρα θα είναι σύντομα απολύτως θεραπεύσιμη».

No comments:

Post a Comment