Thursday 12 May 2016

Βάλε προτεραιότητα την υγεία σου!!!

Ο ιατροφιλόσοφος Ιπποκράτης αιώνες πριν υποστήριζε «το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν».
Το «Ευρωμελάνωμα» προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό. Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, που έχει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, την έγκαιρη  διάγνωση και τη θεραπεία.
Η εκστρατεία αυτή πρωτοξεκίνησε από το Βέλγιο το 1999 και έκτοτε εξαπλώθηκε σε 26 χώρες, από τη Σουηδία στην Κύπρο, τη Μάλτα την Ιρλανδία και τη Ρωσία, από το Βορρά στο Νότο και από την Ανατολή στη Δύση, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η πρωτοβουλία αυτή καθοδηγήθηκε από ένα δίκτυο Ευρωπαίων δερματολόγων οι οποίοι εργάζονται δωρεάν και προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για το σκοπό αυτό. Σε συνέντευξη τύπου που έγινε πρόσφατα οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωμαλανώματος Ελλάδος ανακοίνωσαν την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Κακρίνου του Δέρματος η οποία ξεκινά στις 9 μέχρι 13 Μαΐου στη διάρκεια της οποίας γίνεται δωρεάν έλεγχος του δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες από συμμετέχοντες δερματολόγους.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια
Με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων συνεχίζει να αυξάνεται συγκεκριμένα:
-Αριθμούμε παγκοσμίως περισσότερες από 2 εκ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων κάθε χρόνο, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα.
-Το ένα τρίτο του συνόλου των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά  δερματικούς καρκίνους.
- Ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνει τις 66.000.
-Η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φαίνεται να σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο: διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία με σκοπό το μαύρισμα του δέρματος κ.λ.π, έλλειψη φωτοπροστασίας, συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Η πρόληψη σώζει ζωές
«Ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα όσο και για τους μη μελανωματικούς καρκίνους και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση της επίπτωσης του μελανώματος και των σχετιζόμενων με αυτό θανάτων>  τόνισε ο κ. Δ. Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας <Ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος θα μείωνε αισθητά τη σχετική δαπάνη των Κρατικών Συστημάτων Υγείας. Σημαντικότερο όλων είναι βέβαια το γεγονός ότι η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών, είναι εύκολο να γίνει με μια απλή κλινική εξέταση, και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».

Αποκρυπτογράφησε τα σημάδια
Το μελάνωμα είναι δερματικός καρκίνος που προσβάλλει σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες.
Οι περιοχές που εμφανίζεται στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο κορμός.
Ωστόσο, η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα εμφανίζεται μεγαλύτερη εκείνης των γυναικών, ίσως γιατί οι άνδρες συχνά συμβουλεύονται το δερματολόγο τους καθυστερημένα όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Προσοχή: Σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
-Τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία,
-Το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό μελανώματος,
-Ο μεγάλος αριθμός ελιών,
-Η παρουσία συγκεκριμένων μορφών σπίλων,
- Το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος (ανοιχτό χρώμα) κ.ά. ΤΙΠ: Τα μελανώματα, σε ποσοστό 20-30% εμφανίζονται σε προϋπάρχουσα ελιά που αλλάζει, ενώ τα υπόλοιπα εμφανίζονται σαν καινούργια βλάβη.

Τα 5 Σημεία που μπορεί να σου κινήσουν την υποψία ABCDE:
  • Α =Asymmetry (Ασυμμετρία)
Aν φέρουμε μια νοητή οριζόντια ή κάθετη γραμμή, η αριστερή με την δεξιά πλευρά και ο άνω με τον κάτω πόλο ενός υγιούς σπίλου πρέπει να ταυτίζονται, ώστε να μην υπάρχει ανομοιομορφία.
  • B=Borders (Όρια)
Ένας σπίλος σαφώς περιγεγραμμένος, σφαιρικός ή ωώδης είναι καλοήθης. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και ο σπίλος έχει δαντελωτή περιφέρεια, είναι ανομοιόμορφος και έχει ασαφή όρια, αποτελεί έναν ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.
  • C=Colour (Χρώμα)
Ο χρωματισμός του σπίλου αποτελεί ένδειξη καλοήθειας ή κακοήθειας. Αν ο σπίλος είναι ποικιλόχρωμος και όχι μονόχρωμος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από κλινικό δερματολόγο.
  • D=Diameter (Διάμετρος)
Εάν ο σπίλος είναι μεγαλύτερος των 6 χιλιοστών είναι ένας ύποπτος σπίλος.
  • E=Evolving (Εξέλιξη)
Μελετούμε και την εξέλιξη του σπίλου κατά τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Αν ένας σπίλος αρχίζει να διαφοροποιείται, να αυξάνει σε μέγεθος, να προκαλεί πόνο ή φαγούρα, να παρουσιάζει εξελκώσεις στην επιφάνειά του,  ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο.

Τι συμβαίνει στη χώρα μας
Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή.
  • Κατά την εκστρατεία εξέτασης και ενημέρωσης του 2015, εξετάστηκαν 7.753 άτομα, έναντι σχεδόν 6.600 ατόμων το 2014 και η φετινή εκστρατεία φιλοδοξούμε να ξεπεράσει και πάλι τις προσδοκίες μας επισημαίνει ο κ. Δ. Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας
  • Αξίζει να τονίσουμε ότι στη περσινή εκστρατεία εντοπίστηκαν 292 ύποπτες βλάβες. 
Δεδομένου των παραπάνω στοιχείων, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να αυτοεξετάζονται (ανά 1-6 μήνες) και μια φορά τον χρόνο να εξετάζονται προληπτικά από δερματολόγο. Εάν παρατηρήσουν κάποιο από τα 5 ύποπτα σημάδια στο δέρμα τους να απευθυνθούν αμέσως στο δερματολόγο. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στο να σώσουμε ζωές>
Η πρόληψη
Η ένοια της πρόληψης εισήχθει στη χώρα μας από τον Ιπποκράτη> τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών> κ. Αλέξανδρος Κατούλης < H πρωτογεννής πρόληψη συνίσταται στην αποφυγή ανάπτυξης της νόσου πριν καν συμβεί, δηλαδή κυρίως στη μείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και η Δευτερογεννής συνιστά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος σε πρώιμη μορφή, με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπισή του. Αυτό συμπεριλαμβάνει την τακτική αυτο-εξέταση, τη γνώση των παραγόντων κινδύνου και την τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο για τον καθιερωμένο έλεγχο. Να λάβουμε υπόψη μας ότι το μελάνωμα είναι ο 5ος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο 6ος στις γυναίκες. Τα όπλα μας είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση, η ανίχνευση αλλά και η παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου.
-Μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος, είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως. Εμφανίζονται πιο συχνά στο λευκό πληθυσμό, ενώ η επίπτωσή τους διαρκώς αυξάνεται.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος ρυθμός ετήσιας αύξησής τους στο λευκό πληθυσμό στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία είναι 3-8% από το 1960 και μετά. Κρίσιμης σημασίας σχετικά με την πρόληψη των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος είναι η έγκαιρη διάγνωση της ακτινικής υπερκεράτωσης, μιας προκαρκινικής βλάβης, πριν την εξέλιξή της σε ακανθοκυτταρικό ή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ενδεικτικά:
-Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι ο πιο συχνός παράγοντας κινδύνου για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ εκτιμάται ότι το 40-60% όλων των ακανθοκυτταρικών καρκίνων αναπτύσσονται σε έδαφος ακτινικών υπερκερατώσεων.
Το να προβλεφθεί ποια ακτινική υπερκεράτωση θα εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι αδύνατο. Επομένως, είναι απαραίτητο να θεραπεύονται όλες οι ακτινικές υπερκερατώσεις, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης ακανθοκυτταρικών καρκίνων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η πλειονότητα των ακτινικών υπερκερατώσεων που είχαν στοιχεία εξέλιξης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ήταν ακτινικές υπερερατώσεις πολύ αρχόμενου σταδίου.
Προσοχή: Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη πρόληψη των ακτινικών υπερκερατώσεων και των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος σε αυτούς που εκτίθενται τακτικά στον ήλιο, είτε λόγω της εργασίας τους (οικοδόμοι, ναυτικοί, γεωργοί κτλ), είτε λόγω των χόμπι τους (ιστιοπλοΐα, τένις, σκι, γκόλφ), είτε κάνουν συχνά τεχνητό μαύρισμα (solarium). Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίαςσυνιστά τακτικό έλεγχο σε όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη των ακτινικών υπερκερατώσεων σε μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος.
Η εκστρατεία αυτή πραγματοποιείται από 9 έως 13 Μαΐου 2016 με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων Avène www.eau-thermale-avene.gr  και της LEO Pharma, Hellas www.leo-pharma.gr

ΒΟΧ
Καλώντας τον αριθμό 215 215 8523, από κάθε περιοχή της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν σε ποιους δερματολόγους μπορούν να απευθυνθούν, προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση του δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσουν εγκαίρως ραντεβού με το γιατρό. Οι εξετάσεις θα γίνονται από 9 -13 Μαΐου 2016 στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των Δερματολογικών Τμημάτων Νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

No comments:

Post a Comment