Tuesday 1 April 2014

Πόσο καλά γνωρίζεις το Αντιηλιακό σου?


Ας είμαστε ειλικρινείς. Το κάνεις κι εσύ, το κάνω κι εγώ. Το 80% των κριτηρίων για την επιλογή αντιηλιακού ΚΑΘΕ καλοκαίρι περιστρέφεται γύρω από την υφή, τη μυρωδιά καρύδας, το πόσο ωραίο μπουκάλι έχει, αν κολλάει, αν είναι spray, αν αφήνει "ασπρίλες" και άλλα τέτοια ουσιώδη. Και κάπου εκεί στιγμιαία αναρωτιέσαι "ααα μωρέ τι δείκτη προστασίας έχει και κάτσε να δω αν κάνει και για το δέρμα μου".
Βλέπεις λοιπόν ένα SPF πάνω από 10 και λες καλά είμαι ας το αγοράσω και "εντάξει μπορεί να μην είναι πολύ υψηλή η προστασία αλλά εγώ βάζω συχνά" ή αν πάρεις SPF 50 σκέφτεσαι "ωραία θα βάλω πριν πάω στην παραλία και με το 50άρι ουουου θα με κρατήσει μέχρι τις 7 που θα πάω στην ταβέρνα".

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από το δείκτη SPF, τι ακριβώς σημαίνει και πόσο μας προστατεύει τελικά το αντιηλιακό μας.

 Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Υπάρχουν 2 είδη UV (υπεριώδους) ακτινοβολίας η UVA και η UVB.  Η UVA διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα φτάνοντας μέχρι την υποδερμίδα και είναι η κύρια υπεύθυνη για το χρυσαφένιο χρώμα που όλοι λαχταράμε τα καλοκαίρια. Ωστόσο είναι επίσης υπεύθυνη για πολλά δυσάρεστα όπως δερματικούς καρκίνους, ρυτίδες και φωτογήρανση (μακριά από μας). Η UVB διεισδύει στα πιο επιφανειακά στρώματα του δέρματος και κυρίως ευθύνεται για το λεγόμενο χρώμα του αστακού: κάψιμο, κοκκίνισμα και σε μικρότερο βαθμό μαύρισμα και φωτογήρανση. Προφανώς κι αυτή βλάπτει τα επιδερμικά κύτταρα προκαλώντας δυνητικά καρκίνους στο δέρμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω όχι-και-τόσο-ευχάριστα δεδομένα τρέξε να πάρεις το κατάλληλο αντιηλιακό: Ο SPF = Sun Protection Factor δηλαδή Παράγοντας Αντιηλιακής Προστασίας όπως όλοι πιστεύουμε δεν είναι ένα απόλυτο ποσό προστασίας, πιο πολύ υποδεικνύει πόσο περισσότερο χρόνο θα προστατευτείς από το κοκκίνισμα (άρα τις UVB ακτίνες) φορώντας το αντιηλιακό σου, σε σχέση με το εκτεθειμένο δέρμα χωρίς αντιηλιακό. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι κάποιος κοκκινίζει / καίγεται χωρίς αντιηλιακή προστασία μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, με έναν αντιηλιακό δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από  20 λεπτά χ 10, δηλαδή μετά από 200 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ:Αναφερόμαστε μόνο σε προστασία ενάντια στις UVB. Προφανώς όσο υψηλότερος ο δείκτης τόσο περισσότερο χρόνο μπορείς να αποφύγεις το έγκαυμα.

Για να εξασφαλίσεις προστασία ενάντια στις UVA είτε θα πρέπει να επιλέξεις ένα αντιηλιακό ευρέως φάσματος (broad spectrum), είτε ένα με SPF τουλάχιστον 15, είτε να αναζητήσεις φίλτρα στα συστατικά του αντιηλιακού  που με φυσικό ή χημικό τρόπο μπλοκάρουν τη UVA ακτινοβολία. Αυτό γίνεται ως εξής: 

  • Συστατικά με ονόματα που δεν καταλαβαίνει κανείς όπως Mexoryl (TM) ή Ecamsule, Butyl Μethoxydibenzoylmethane (Avobenzone) και Oxybenzone είναι χημικά φίλτρα που δημιουργούν ένα λεπτό φιλμ πάνω στο δέρμα το οποίο απορροφά τη UVΑ πριν διεισδύσει στην επιδερμίδα.
  • Συστατικά με ονόματα που επίσης δεν καταλαβαίνει κανείς όπως Titanium Dioxide (Διοξείδιο του Τιτανίου) και Zinc Dioxide (Διοξείδιο του Ψευδαργύρου) είναι φυσικά φίλτρα (αδιάλυτα σωματίδια) τα οποία απλώς μπλοκάρουν και αντανακλούν μακριά τη UVA.
Τώρα που έμαθες να αποκρυπτογραφείς κάπως τις ετικέτες των αντιηλιακών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη γνώση για να προστατέψεις καλύτερα το δέρμα σου το φετινό καλοκαίρι. Όποιο και να διαλέξεις βέβαια χρειάζεται γενναιόδωρη εφαρμογή και συχνή ανανέωση, ειδικά μετά το κολύμπι ή τα θαλάσσια σπορ.  

No comments:

Post a Comment