Tuesday 26 November 2013

Πράσινος Καφές: Τί είναι και ποιά τα οφέλη του;

 

Η τελευταία... μόδα στο αδυνάτισμα, λέγεται πράσινος καφές. Τί είναι όμως ο πράσινος καφές και τί προσφερει στον οργανισμό μας;

Ο πράσινος καφές απέκτησε δημοσιότητα για την δράση του στην απώλεια βάρους, για πρώτη φορά το 2012, στην εκπομπή του Dr Oz, όπου αναφέρθηκε ότι οι κόκκοι του πράσινου καφέ καίνε γρήγορα το λίπος χωρίς να είναι απαραίτητη η σωματική δραστηριότητα.
Είναι ο καφές, του οποίου οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί. Όταν οι κόκκοι του καφέ ψήνονται και αποκτούν το γνωστό καφέ χρώμα, τα αποθέματα του χλωρογενικού οξέος, που στην περίπτωση του πράσινου είναι υψηλά, μειώνονται δραματικά. Σύμφωνα με μελέτες, το χλωρογενικό οξύ βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη και σε άλλες παθήσεις και επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα απώλειας βάρους. 

Όσον αφορά το αδυνάτισμα, το χλωρογενικό οξύ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα. Υπάρχουν  προκαταρκτικές έρευνες που δείχνουν ότι η λήψη εκχυλίσματος 80-200 mg κόκκων πράσινου καφέ κάθε μέρα, μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους  σε ένα διάστημα 10-12 εβδομάδων. 


Ο πράσινος καφές είναι ασφαλής, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, παρόλα αυτά περιέχει καφείνη όπως ο κανονικός καφές, έστω σε μειωμένη ποσότητα, και η συχνή χρήση του μπορεί να επιφέρει τις γνωστές παρενέργειες της καφείνης.

Μια ανάλυση του περιοδικού "Γαστρεντερολογικές Μελέτες & Έρευνα",  έδειξε σε 3 διαφορετικές μελέτες ότι το εκχύλισμα από κόκκους πράσινου καφέ μειώνει το σωματικό βάρος σημαντικά σε σχέση με το placebo. Οι ερευνητές σημείωσαν τα ανεπαρκή στοιχεία των μελετών και πρότειναν να γίνουν κι άλλες πριν προταθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα για την απώλεια κιλών. Ωστόσο οι πρώτες έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του εν λόγω σκευάσματος στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Η κατανάλωση πράσινου καφέ μπορεί να είναι ευεργετική και για τον διαβήτη. Μελέτη στο Πανεπιστήμιο Helwan της Αιγύπτου, που δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Science" αποκάλυψε ότι η συχνή κατανάλωση πράσινου καφέ μείωνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης σε διαβητικούς αρουραίους. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιεκτικότητα του σε συγκεκριμένα οξέα είναι υπεύθυνη για την ανταγωνιστική δράση σχετικά με τη μεταφορά της γλυκόζης στο σώμα.


Μία ακόμη έρευνα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Scranton της Πενσυλβάνια κατά την οποία συμμετείχαν 16 παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, τα οποία πήραν κάψουλες που περιείχαν πράσινο καφέ. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έλαβαν χαμηλές δόσεις, υψηλές δόσεις καθώς και εικονικά φάρμακα (placebo) κατά τη διάρκεια περιόδου 22 εβδομάδων. Λάμβαναν 1050mg σε κάψουλες πράσινου καφέ, 30 λεπτά πριν από το φαγητό, 3 φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα ήταν μείωση του βάρους των ατόμων που έλαβαν κανονικά το εκχείλισμα, ενώ συμπληρωματικά παρατηρήθηκε μείωση του σωματικού λίπους και μείωση του καρδιακού παλμού.

Ο πράσινος καφές παρέχεται σε φυτικές κάψουλες και η δοσολογία  περιλαμβάνει 3-4 κάψουλες την ημέρα, τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα. Από την Superfoods, παρέχεται το σκεύασμα πράσινου καφέ Eubias, με 90 κάψουλες.

Οι πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες του χλωρογενικού οξέος επιβεβαιώνονται από έρευνες στην Αμερικάνικη Βιβλιοθήκη Ιατρικής, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας.

No comments:

Post a Comment