Friday 21 November 2014

Ποιες μέθοδοι αντισύλληψης έχουν ρίσκο;

 

Στην Ελλάδα σήμερα 1 στα 4 ζευγάρια ακολουθούν κάποια απ'τις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης. Οι πιο δημοφιλείς είναι η διακεκομμένη επαφή, η μέθοδος του ρυθμού,  η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματος, και οι κολπικές πλύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τόκιο η πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης για ένα ζευγάρι που ακολουθεί σωστά και πιστά τη μέθοδο αυτή για ένα χρόνο φτάνει σε ποσοστό μόλις  4%. 
 
Όπως έδειξε η έρευνα, η διακεκομμένη επαφή αποτελεί μια φυσική μέθοδο αντισύλληψης όμως δεν παρέχει μέγιστη ασφάλεια, αφενός γιατί απαιτείται τέλειος αυτοέλεγχος του άνδρα, αφετέρου γιατί υπάρχει περίπτωση ακόμη και με το προσπερματικό υγρό να έρθει η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
 
Για να είναι αποτελεσματική η παραπάνω μέθοδος θα πρέπει να εφαρμόζονται κάποιοι κανόνες υγιεινής πριν και μετά την σεξουαλική επαφή. Και ο δύο σύντροφοι θα πρέπει να πλένουν σχολαστικά  την περιοχή των γεννητικών οργάνων τους πριν και μετά με άφθονο νερό και σαπούνι.
 
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουνοι γυναίκες, όπως συνιστούν οι γυναικολόγοι, καθώς απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός των σημείων του σώματος τους, που ήρθε σε επαφή με το σπέρμα.
 
Μέθοδος ρυθμού 
 
Η μέθοδος αυτή βασίζεται  στον υπολογισμό των γόνιμων ημερών. Πριν από την εφαρμογή της μεθόδου είναι απαραίτητη η καταγραφή των κύκλων για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
 
Σε γυναίκες με σταθερό κύκλο η ωοθυλακιορρηξία συμβαίνει στο μέσο του κύκλου ενώ αντίθετα σε γυναίκες με ασταθή κύκλο εφαρμόζεται ο κανόνας των Knaus και Ogina όπου από το μεγαλύτερο κύκλο αφαιρούνται 18 ημέρες, για να καθοριστεί η πρώτη γόνιμη ημέρα και από το μικρότερο κύκλο 11 ημέρες για να καθοριστεί η πρώτη ασφαλής ημέρα.  
 
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των καθορισμένων  ημερών η οποία έγκειται  στην αποχή από την 8η έως τη 19η ημέρα  σε γυναίκες με κύκλο 26-32 ημερών.
 
Ωστόσο βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της  είναι ότι η γυναίκα δε θα πρέπει να έχει περισσότερους από  δυο κύκλους  το χρόνο εκτός των ορίων των 26-32 ημερών.
 
Θερμοκρασία σώματος.
 
Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην καταμέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Μια μέρα πριν την ωορρηξία η θερμοκρασία  πέφτει μικρή πτώση (0,2-0,4οC), ενώ μετά την ωορρηξία  παρατηρείται μικρή αύξηση (0,4-0,5οC), η οποία διατηρείται μέχρι 2-3  ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση.
 
Πάντως η θερμοκρασία αυτή δεν θεωρείται αξιόπιστη αφού η θερμοκρασία του σώματος είναι δυνατό να επηρεαστεί από διάφορες ιώσεις.
 
Κολπικές πλύσεις.
 
Με σκοπό την απομάκρυνση του σπέρματος από τον κόλπο μετά  από τη σεξουαλική επαφή πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν τις κολπικές πλύσεις με ξύδι, νερό, ή διάφορα κολπικά αντισηπτικά Δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος, καθώς το σπέρμα  χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να φτάσει στην τραχηλική βλέννη.
 
Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής δε συνίσταται από τους ειδικούς ,αφού εγκυμονεί κινδύνους  για την υγεία της γυναίκας. Οι πιο συχνές είναι η εκδήλωση πυελικής  φλεγμονής.

Πηγή: dunyaivf.co.uk

No comments:

Post a Comment